Doğum Parası Ne Kadar [code_snippet id=5 php=true] – Nasıl Alınır?

[code_snippet id=5 php=true] Doğum parası ne kadar? Vatandaşların güncel doğum parası kaç TL sorularını yanıtlamak için bu başlığı tekrardan güncelledik.

Ülkemizde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çalışıyor olan ve doğum yapan ve yapacak annelere tanıdığı bazı ayrıcalıklar bulunmaktadır. Bunların en başında gelenlerden bir doğum (rapor) ve süt parası hakkıdır. Bu ayrıcalıklar, her yıl asgari ücret baz alınıp arttırılır ve değişir. Merak edenler için [code_snippet id=5 php=true] Yılı Doğum Parası Ne Kadar? yazımızın devamında.

[code_snippet id=5 php=true] Yılı Doğum Parası Kaç TL?

Devletin annelere sağlamış olduğu doğum, süt ve emzirme yardımı olarak ödenen ücretler, asgari ücretin değişimine göre hesaplanır ve yıllık olarak artış gösterir. [code_snippet id=5 php=true] yılı Ocak ayı itibariyle verilen ücretler de açıklanmış olacaktır.

[code_snippet id=5 php=true] yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi olan annelere tanınmış olan bu hak ile [code_snippet id=5 php=true] yılında 7.470 TL olarak verilen ücret [code_snippet id=5 php=true] yılında ne kadar olacak… Doğum yapan annelerin bu ödeneklerden faydalanabilmesi için Aile ve Sosyal Bakanlıklarının il müdürlüklerine ya da ilçede kaymakamlıklara başvuru yapması gerekiyor.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezlerine gidip başvuru yapılabilir. Başvuruda bulunmadan önce nüfus müdürlüğüne gidip yeni doğan çocuğunuzun geçici kimlik belgesini almanız gerekmektedir. Başvuru sırasında yeni doğan çocuğunuzun TC kimlik numarası sizden talep edilmektedir.

Doğum Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Alınır?

Doğum parası almak  için yapacağınız başvurudan sonra bu tutarın ne kadar süre sonra hesabınıza yatacağı da merak ediliyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılan başvurudan yaklaşık iki ay sonra ödemeler yapılmaktadır.

1.  2. ve 3. Çocuk İçin Doğum Parası Ne Kadar?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca annelere ödenen destek ödemesine doğum parası denir. Bu ayrıcalık ile yeni doğum yapan ailelerin birtakım ihtiyacını karşılaması planlanmıştır. Yeni doğan ilk çocuk için yapılan ödeme 300 TL, ikinci çocuk için 400 ve 3. çocuk için ise 600 TL’dir. Bu ücretler yapacağınız başvurudan sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından banka hesabınıza yatırılır. PTT üzerinden de yatırılabilir.

Doğum parası, yaptığınız başvurudan sonra herhangi bir bebek ölümü vb. durum gerçekleşmemesi halinde anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılır. Fakat hamilelik esnasında düşük gibi ya da bebeğin ölümü gibi bir durum olursa doğum parasından yararlanamazsınız.

Doğum parası alabilmek için bir anne olacak kişinin SSK’ya bağlı olarak çalışması gerekir. Ek olarak raporun alınmaya başlandığı günden itibaren işyerinde çalışmıyor olması da dikkat edilen bir başka konudur.  Doğumdan önce ve sonra 8’er hafta olmak şartıyla bu süreç içerisinde kesinlikle çalışmıyor olmak gerekir. Ayrıca doğumun gerçekleştiği tarihten önce geçen bir yıl içerisinde minimum 90 günlük prim ödemesinin de gerçekleşmiş olması gerekiyor. Bu şartlara uygun olan kişiler doğum parasından faydalanabilirler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir