Balgamlı öksürük, balgamlı öksürük neden olur? Öksürürken balgam gelmesi nedenleri. Öksürük ve balgam hakkında merak edilenler. Balgamlı öksürük, balgam denilen koyu kıvamlı ve yeşilimsi sarımsı renkte olan balgam öksürük sırasında ağza gelmesi durumuna denir.
Balgamlı Öksürük
Balgamlı öksürük genelde soğuk kış günlerinde karşılaşılan ve solunum yollarında kaynaklı oluşmaktadır. Balgamlı öksürük yaş öksürük olarak da adlandırılır. Balgamlı öksürük zatürre (pnömoni), tüberküloz, akciğer apsesi ve veremdir. Balgamlı öksürük durumu, ateş, mide bulantısı, vücut ağrıları veya göğüs ve sırt bölgesinde ağrı gibi belirtiler ile devam ediyorsa kesinlikle uzman bir doktora muayene olmanız gerekir.
Öksürürken ağzıma balgam geldi, öksürdüğümde balgam geldi diyorsanız nedenleri bunlar olabilir.
Balgam Nedir?
Balgam nedir, akciğerler ve solunum yollarında salgılanır. Balgam kimileri tarafından mukus olarak da isimlendirilir. Balgam genelde akciğerlerde oluşmaktadır ve öksürük esnasında ağza gelip ağız yoluyla dışarıya atılmaktadır. Balgam oluşumunun farklı nedenleri olabilir. Ancak en fazla, sigara kullanımına bağlı olarak balgamın oluştuğu ve öksürük yoluyla atıldığı gözlemlenmiştir.
Öksürük Nedir?
Öksürük, anında akciğerleri mekanik, kimyasal ve termal şeylere karşı korumaya yarayan bir reflekstir. Bir nevi solunum yolunu korur. Görevi ise, yabancı bir maddenin havayollarına girmesini engellemek ve bunların ve havayollarındaki balgam gibi salgı salyaların dışarı atılmasına olanak sağlamaktır.
Balgamlı Öksürük Nedenleri
Balgamlı öksürük nedenleri nelerdir?
- Alerjiler
- Zatürre (pnömoni)
- Soğuk havalardan etkilenmek
- Bronşit
- Sigara kullanımı
- Göğüs hastalıkları
- Soğuk algınlığı
- Tüberküloz (verem)
- Akciğerde oluşan hasar
- Yabancı maddeler
- Sinüzit
Gibi durumlar balgam öksürük ve balgama neden olur.
Balgamlı Öksürük Çıkarmak İyimidir?
Balgam Çıkarmak iyimidir sorusu da sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Öksürük solunum yolumuzu temizlememize yarayan bir reflekstir. Bu nedenle eğer balgam soluk borumuzu tıkıyorsa öksürük yolu ile atmak iyiye işarettir. Ayrıca öksürdüğünüzde ağzını açık halde öksürürseniz balgam ağzınızdan da çıkabilir. Bu nedenle öksürürken ağzınızı kapalı tutup balgam gelmesi halinde ise tükürmelisiniz.
Balgamlı Öksürük Nasıl Tedavi Edilir?
Balgamlı öksürük tedavisi için doğal ve ilaçlı tedavi uygulanabilir. Ancak öncelikle soğuk algınlığından dolayı mı yoksa farklı bir nedenden mi balgamlı öksürüyorsunuz bunu teşhis etmelisiniz. Eğer soğuk algınlığından dolayı balgamlı öksürük oluyorsa doktorunuz ile görüşüp ilaç ile tedavi olabilirsiniz. Ayrıca balgam atmak için doğal yöntemleri de kullanabilirsiniz.
Soğuk algınlığından dolayı olan balgamı için ilaç tedavisi yeterlidir. İlaç tedavisiyle beraber evde istirahat etmeniz de doktorlar tarafından öneriliyor. Balgamlı öksürük tedavisi için bitki çayları da kullanılabilir. Balgam atmak için; bitki çayı, sıcak duş, odanın ısısını ve nem ayarı, sigara kullanmamak gibi önlemler alınabilir.
Balgam Nasıl Atılır?
- 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ya da Himalaya tuzu ekleyip karıştırın ve bu karşımla gargara yapın.
- Bol bol su içip katılaşan balgamın yumuşayarak atılmasına yardımcı olunabilir.
- Zencefil ve zerdeçal çayıyla beraber karabiber ve kırmızıbiber tanelerini kaynatıp çay yaparak içmek.
- Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip içmek. Limon yüksek C vitamini barındırdığından iyi bir balgam sökücüdür.
- Sıcak su ile duş alırken 5-10 dakika kadar buhar soluyup ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatıp buharından derin nefes alabilirsiniz.
Eğer bu durum vücut ağrıları ile beraber devam ediyorsa kısa süre içerisinde doktorunuza giderek muayene olmanızı öneririz. Ayrıca öksürürken balgam geliyorsa bu balgamı yutmayıp tükürmelisiniz. Ilık bitki çayları içerek boğazınızı yumuşatıp katı haldeki balgamın yumuşayarak atılmasına olanak sağlayabilirsiniz. Daha çok sigara içenlerde ve soğuk algınlığı gibi durumlarda karşılaşılan balgam ve öksürük için detayları bu haberimizde paylaştık.