Bilimsel araştırma basamakları nelerdir? Bilimsel araştırma basamakları ne ile başlar ve bilimsel araştırma örnekleri.
Bilimsel araştırma basamakları, sorgulama ve inceleme ile başlar diyebiliriz. Bilimsel araştırma yapacak olan kişiler ilk olarak inceler ve sorgular. Bilim insanları ya da öğrenciler çevresinde gördüğü ve merak ettiği şeyleri araştırır ve kaynağını öğrenmek isterler. Böylece araştırma başlamış olur. Araştırmanın gerçek olabilmesi için bilimsel kaynaklara dayanıyor olması da gerekmektedir. Bilimsel kaynakların önemi ise, kulaktan kulağa yayılan bilgilerin değil de deney ve gözlemlerle elde edilmiş olan veriler oluşudur. Daha önceki araştırmacıların ardında bıraktıkları incelenerek yeni dokümanlar oluşturulmasına bilimsel araştırma denir. Bilimsel araştırma basamakları örnekleri aşağıdaki gibidir.
Bilimsel Araştırma Basamakları
1. Araştırılacak konuyu ya da problemi Görme – Gözlem ve Araştırma Konusunun Belirlenmesi
2. Araştırma Problemini Tanımlamak
3. Konuyla İle ilgili Kaynakların Araştırılarak Taranması
4. Hipotezlerin Yazılması
5. Araştırma Yöntem ve Modelini Belirlemek
6. Verilerin Toplanarak Analizi
7. Araştırmanın Sonuçlandırılması ve Araştırma Raporunun Hazırlanması
Bilimsel Araştırma Basamakları Nelerdir?
Bilimsel araştırma çalışmaları gözlem ile başlar. Çevremizde birçok varlık bulunmakla birlikte çok fazla değişiklikler oluyor. Bu değişiklik ve varlıkları merak etmek ile araştırma konusu başlar. Örneğin toprağın oluşumu ya da sıcaklık ile ilgili araştırmalar yapılabilir. Başka bir örnek verecek olursak geceleri yıldızlar parıldıyor ancak her gece aynı yıldızlar ya da aynı parlaklıkta olmuyorlar. Neden? Bu soruları sormaya başladıktan sonra merak ettiğiniz şeyleri takip etmeye ve araştırmaya başlarsınız. Ancak yaptığınız araştırmanın bilimsel olabilmesi için belirli bir sırada ilerlemek gerekir ve gerçek bilgilere dayalı bir araştırma yapılmalıdır.
Bilimsel Araştırma Basamakları;
Projenin Konusunu Belirlemek
İlgilendiğiniz üstüne düştüğünüz merak ettiğiniz konuyu seçmeniz gerekir. Bu konu ile aklınıza birden fazla fikir oluşabilir. Oluşan fikirleri ve soruları not etmekle işe başlayın. Direkt olarak araştırma yapmadan hüküm vermeyin. Araştırma konuları arasından en merak ettiğinizi seçin. Yapacağınız araştırma sadece sizin tercih edeceğiniz konuda bilgili olduğunuzu göstermez. Unutmayın ki siz bir soru soruyorsunuz. Bu sorunun yanıtını bulabilmek için bilimsel bir proje hazırlıyorsunuz.
Bilgi Toplamaya Başlamak
Proje konusu belirlendikten sonra konu ile ilgili kaynaklardan, internetten, insanlardan ve kurumlardan bilgi toplamaya başlayın. Bilginin yazılı olması gerekmez. Konu ile ilgili fotoğraf ve benzeri dokümanları da toplamayı unutmayın. Araştırmanızı en iyi şekilde sunmak için hazırlıyorsunuz.
Bilimsel Yöntem
Sizin merak ettiğiniz bir konu var ve bunu araştırıyorsunuz. Öncelikle araştırmanızın amacı nedir? Neyi öğrenmeye çalışıyorsunuz? Sorunun cevabı ne olabilir? Varsayımlarda ve tahminlerde bulunmayı unutmayın. Varsayımlarınızı güçlendirecek deneyler nasıl yapılır ve hangi ölçümler yapılmalıdır?
Deneyler Yapmak ve Sonuçları Kaydetmek
Yapacağınız deneyleri kontrollü şekilde yapmalısınız. Yaptığınız deney ile tespit edeceğiniz şeyleri sırası izlenerek laboratuvarda tekrarlanan gözlemlere kontrollü deney denir. Deneyi yaparken gözlemlerinizi ve deney sonuçlarını not etmeyi unutmayın. Bu notlar çalışmayı çözerken işinizi kolaylaştıracak. Ayrıca hatalı bir işlem yapılırsa hatanın da nerede yapıldığını görmenize yarayacak. Hata yapmaktan çekinmeyin. Günümüzde ve geçmişte bilim adamları bir çok bilimsel araştırmanın sonucuna hatalar yapıp yaptıkları hataları düzelterek ulaşmışlardır. Bilimsel araştırma ve deneyleri doğru şekilde yaparsanız sorunuzun cevabına daha hızlı ulaşacaksınız.
Grafikler Tablolar Çizimler Modellemeler
Deneylerin ardından bulduğunuz sonuç nedir? Sonuçları grafik, tablo ve çizimler ile göstermeyi unutmayın. Deneyinizin sonucunu gösteren maket ya da modellemeler hazırlayabilirsiniz.
Ne Bulduğunuzu Gösterin
Çalışmanızı itinalı ve detaylı olmalıdır aynı zamanda başka bir çalışmanın da aynısı olmaması gerekir. Yapılan modellemeler insanların anlayabileceği şekilde düzenlenmiş olmalı ve çalışmayı eğlenceli hale getirmelidir. Eğlenceli ve daha detaylı hale getirmek için renklerden faydalanabilirsiniz. Yaratıcılık tamamen size kalmış. Kullandığınız bilimsel yöntemi gösterin.
Rapor Yazın
Bilimsel araştırmanızın sebebini ve nereden çıktığını anlatın. Ne yapmak istediğinizi ve sonuca nasıl ulaştığınızı da anlatmayı unutmayın. Bilimsel bir projenin raporu da tespit edecek kurallara ve tespit edecek sıraya göre yazılmalıdır. Bu kurallara da uymanız gerekir.
Bilimsel Araştırma Konusu Olan Projeyi Sunun
Yapılan bir bilimsel projenin sunuşunu da yapmak gerekir. Projenizi öğretmeninize, ailenize ya da arkadaşlarınıza sunacaksınız. Proje tamamlandıktan sonra sunuş ile ilgili pratikler de yapabilirsiniz. Ayrıca gelecek olan sorulara da tatmin edici ve bilimsel cevaplar vermeniz gerektiğini unutmayın. Proje sunumunda heyecanlanmamak için, sunumdan önce ailenize ya da arkadaşlarınıza sunmayı unutmayın. Aynı zamanda projenin konusunu en iyi siz biliyorsunuz. Gelen soruları yanıtlayıp merak edilenlere de cevap verdikten sonra araştırmanız sonuçlanmış olur.
Bu haberimizde Bilimsel araştırma basamakları hakkında merak edilenleri yanıtladık. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorum kısmından yazabilirsiniz.