DLSS nedir başlığımızda NVIDIA tarafından geliştirilmiş olan yapay zeka teknolojisi DLSS hakkında merak edilen soruların yanıtlarını verdik. DLSS ile ilgili aklınıza takılanların yanıtını buradan bulabilirsiniz.
Günümüzde teknolojinin gelişimi ile oyunlar da gelişmiş durumdalar. Çok yüksek grafik içeren oyunlar için yeni özellikler geliştiren Nvidia, DLSS algoritması aktif etme sayesinde oyunların daha iyi görünmesine olanak sağlamaktadır.
DLSS Nedir ne işe yarar?
Öncelikle nedir sorusunu yanıtlayalım. DLSS (Deep Learning Üstün Sampling) (Derin Öğrenme Harika Örnekleme), orijinal düşük çözünürlüklü olan bir görüntünün daha yüksek çözünürlüklü bir görüntüye dönüştürülmesine olanak sağlayan bir özelliktir. Bu özellik daha gerçekçi bir oyun deneyimi sunmak için NVIDIA tarafından geliştirilmiştir.
DLSS bir yapay zeka kullanılıp oynanan oyunların performansını arttırmaktadır. DLSS teknolojisi, düşük çözünürlüğe sahip olan görüntüyü yapay zeka kullanılarak daha güzel bir görüntü oluşturmasını sağlamaktadır. Yani özetle düşük çözünürlüğü ulaştırabileceği en yüksek çözünürlüğe ulaştırma mantığına sahip olarak çalışmaktadır. Bütün bunları yapmak için grafik kartını da çok fazla çalıştırmaz, geliştirilmiş yapay imgeleri kullanmaktadır.
DLSS sayesinde oyuncular, yüksek ve stabil kare hızını korumaktadır, daha kaliteli ve yüksek çözünürlükleri ve ayarları kullanabilir.
DLSS Aktifleştirme Nasıl Yapılır?
DLSS, bir oyunu daha düşük görüntü kalitesinde oluşturmaya zorlar. Sonrasında ise yapay zekâ aktif olarak, oyunun daha yüksek çözünürlüğe ulaşmasına ve görüntülemeye çalışır.
Bu işlemi bazı kenar yumuşatma efektleri ve keskinleştirme gibi özellikleri kullanarak yapmaktadır. Daha sonraysa yüksek çözünürlüklere ulaştırarak daha güzel bir görüntü kalitesi sunmaktadır. Özetle sistem oyunu düşük kalitede çalıştırır fakat bize maksimum seviyede gösterir. Bu işlem ise bilgisayarları yormaz.
DLSS Nasıl Çalışır?
Hatırlatma: DLSS özelliğini sadece destekleyen oyunlarda kullanabilirsiniz.
DLSS, bir oyunu düşük çözünürlükte çalıştırıp yüksek kalitede grafiklerle görüntülemeye yarar. Sonra ise yapay zekâ sayesinde, oyunun daha yüksek çözünürlükte işlenerek görüntülenmesine olanak sağlıyor.
DLSS ile sunulan görüntülerde yapaylık hissi ya da hatalar ortaya çıkabiliyor. DLSS halen daha geliştirilmektedir.
DLSS destekli ekran kartları
DLSS destekli ekran kartları listesi de aşağıda yer almaktadır. Bu ekran kartlarında DLSS destekleyen ekran kartı modelleri listelenmiştir.
- Geforce RTX 3090: 24GB, GDDR6X, 384bit.
- Geforce RTX 3080 : 10GB, GDDR6X, 320
- Geforce RTX 3070 : 8GB, GDDR6, 256bit.
- Geforce RTX 2080 Ti: 11GB, GDDR6, 352bit.
- Geforce RTX 2080 Super: 8GB, GDDR6, 256bit.
- Geforce RTX 2080 : 8GB, GDDR6, 256bit.
- Geforce RTX 2070 : 8GB, GDDR6, 256bit.
- Geforce RTX 2070 Super : 8GB, GDDR6, 256bit.
- Geforce RTX 2060: 6GB, GDDR6, 192bit.
- Geforce RTX 2060 Super : 8GB, GDDR6, 256bit.