Kimlik kaybetme cezası [code_snippet id=5 php=true] yılında ne kadar? Kimlik kaybetmenin cezası ile ilgili detaylar haberimizde.
Kimlik kaybetme ve kimlik kaybetme cezası ile ilgili merak edilen bir çok şey var. Nüfus Genel Müdürlüğünün resmi açıklamasına göre hazırlanan bu haberimiz size yardımcı olacaktır. Daha çok kimlik kaybetme ücreti, cezası ve ilan verme konusunda bilgileri listeledik.
Tatilde, otobüste, seyahat halinde, parkta, bahçede ya da kafede kimlik kartınızı kaybetmiş olabilirsiniz. Cüzdan ya da sadece Kimlik kartını kaybeden vatandaşların merak ettiği şeylerden biri de Nüfus cüzdanı kaybetme cezası var mı yok mu sorusu oluyor. Bu haberimizde herhangi bir ceza olup olmadığını ve yeni kimlik kartının nasıl çıkarılacağına dair güncel bilgileri yayınladık
Kimlik Kaybetme Cezası [code_snippet id=5 php=true]
Kimlik kaybetme cezası 6661 Sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırıldı. Kimliğini kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından ücret alınmamaktadır.
Ancak yalnızca Nüfus Cüzdanını ve ya T.C. Kimlik Kartını kaybedenlerin yeniden kimlik alabilmek için değerli kağıt bedelini ödemeleri gerekmektedir.
Kimlik kaybetme cezasını öğrendikten sonra yapılması gereken işlemler sırası ile aşağıda sıralanmıştır. Yeni kimlik kartı nasıl çıkarılır bilmeyenler aşağıdaki başlıkları inceleyebilirler.
Kayıp Kimlik Ücreti Ne Kadar?
Haberimizin başında da belirttiğimiz gibi kimlik kaybetme cezası kaldırılmıştır. Ancak kayıp kimlik ücreti olarak ödemeniz gereken ücret kimlik kartı çıkarma ücretidir. Bu ücret Nüfus Cizdanını kaybedenler için farklı, T.C. Kimlik Kartını kaybedenler için farklıdır.
- Nüfus Cüzdanı Kayıp Ücreti : 83 TL
- T.C. Kimlik Kayıp Ücreti ise: 83 TL
Belirtilen ücreti durumunuza göre kimlik çıkarmadan önce anlaşmalı bankalardan ya da banka internet hizmeti üzerinden ödemeniz gerekir. Gelir İdaresinin ilan ettiği anlaşmalı bankalar;
- Ziraat Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- Halk Bankası
- Vakıflar Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT)
- Türkiye Emlak Katılım Bankası
Yeni Kimlik Başvurusu
Kaybettiğiniz kimliğiniz için yeni kimlik başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Yukarıda ne kadar kimlik ücreti ödenmesi gerektiğini belirttik. Bu başlıkta ise yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır anlattık.
- ALO 199 üzerinden veya internet sitesinden randevu almak gerekir.
- Yukarıda belirtilen kimlik kartı ücretini ödemeniz gerekir.
- Biyometrik fotoğraf çektirmeniz ve kimlik çıkarmaya gittiğinizde bunu yanınızda bulundurmanız gerekir.
- Kimliğinizi kanıtlayan bir belge alınması gerekmektedir.
Randevu almak için 199’u arayabilir ya da buradan randevu alabilirler.
Kaybolan ve Çalınan Kimliği Yeniden Çıkarmak İçin Yapmak Gerekir?
Kimlik kaybetme cezasının bulunmadığını yukarıdaki başlıklarda açıkladık. Yeni kimlik kartını çıkarmak için Nüfus Müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. Fakat başvuru için randevu alınması gerekir. Aynı zamanda gerekli belgelerin de hazır olması gerekmektedir.
Nüfus Cüzdanını Kaybedenler İçin:
- Pasaport, ehliyet, aile cüzdanı, avukat kimlik belgesi, basın kartı gibi diğer resmi kimlik belgeleri olmak zorundadır.
- 1 adet biyometrik fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekmektedir)
- Kimlik harç makbuzunu da sistemde görünmeme durumuna karşın yanınızda bulundurabilirsiniz.
Yeni Tip Kimlik Kartını Kaybedenler :
- Kaybettiğiniz kimlik kartındaki fotoğraf son 6 aya aitse biyometrik fotoğrafa gerek yoktur.
- Kimlik harç ödemesi ve ödeme makbuzunu yanınızda bulundurun.
- Randevu gününüzde ve saatinizde Nüfus Müdürlüğünü ziyaret edin.
T.C Kimlik Kartı Randevu
T.C.K.K başvurusunu ikametgah adresinizin olduğu ilçe nüfus müdürlüğünden yapma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Başvurularınızı istediğiniz bir Nüfus müdürlüğünden de yapabilirsiniz.
T.C.K.K başvurusu yapılırken son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğrafı görevliye ibraz etmeniz gerekmektedir.
Aldığınız randevuya gidemeyecek durumdaysanız; Sistemden olumsuz etkilenmemek ve mağduriyet yaşamamak için; aldığınız randevu tarihini takip edin ve randevu tarihi ile ilgili bir değişiklik olması halinde randevunuzu, randevu saatinizden en az yarım saat önce iptal etmeniz gerekmektedir. Aksi halde aynı gün içerisinde (24 saat içinde) tekrardan randevu alamazsınız.
15 yaşını doldurmamış olan vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurusunda parmak izi işlemleri için nüfus müdürlüğünde olmaları gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı (TCKK), pasaport ve sürücü belgeleri başvuru bedellerinin, başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine ya da anlaşmalı yerlere ödenmesi gerekmektedir Ödemenin belgesi (makbuz veya dekont) gerektiğinde gösterilmek üzere yanınızda bulundurun.
Bu haberimizde kimlik kaybetme cezası [code_snippet id=5 php=true] kaç TL ne kadar gibi sorularınızı yanıtladık. Kimlik kartı çıkarırken dikkat etmeniz gerekenler randevu almak, kimlik ücretini anlaşmalı bankalardan birine yatırmak ve biyometrik fotoğraf ile randevu gününüzde Nüfus Müdürlüğünde olmak. Haberimizde de belirtmiş olduğumuz gibi cezai bir ücret yoktur ancak işlem ücreti bulunmaktadır.