Uzun süre geçmeyen uyuz – Ne yaptıysam uyuz geçmiyor. Uyuz kaç günde Geçer? Uyuz nasıl geçer? Detayları haberimizde.
Ne yaptıysam uyuz geçmiyor diyen bir çok kişi var. Uzun süre geçmeyen uyuz için ne yapmalıyım diyenlere özel araştırmalar yaptık. En etkili uyuz ilacı hangisi? Bitkisel uyuz tedavisi arayanlar için detaylı araştırmalar yaparak burada sizin için listeledik. Cilt teması yoluyla bulaşan uyuz için öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir. Ancak doktorunuzun öneri ve tavsiyelerine rağmen halen daha uyuz geçmiyor olabilir. Bu durumda ise çoğu insan bitkisel tedavi yöntemlerini araştırmaktadır.
Uyuz Nedir?
Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın sebep olduğu cilt hastalığı olarak bilinir. İnsanlarda aşırı derecede kaşıntı ve döküntüye neden olan uyuz, özellikle sonbahar ve kış aylarında artış göstermektedir. Deri teması yoluyla kolay bulaşan bir rahatsızlık türüdür. Dünya genelinde bu rahatsızlığı aynı anda yaşayan bir çok insan vardır. Hayvanlarda görünen uyuz ile insanlarda görülen uyuz hastalığı aynı değildir.
İnternette en çok aranan hastalık tedavi yöntemi olarak Ne Yaptıysam Uyuz Geçmiyor Uzun Süre Geçmeyen Uyuz için Ne Yapılmalı? sorusu bizleri karşılıyor.
Uyuz Hastalığı Belirtileri
Uyuza hastalığına ilk maruz kalındıktan sonra belirtileri göstermesi 6 hafta sürebilir. Belirtiler daha önce uyuz hastalığını geçirmiş insanlarda çok daha kısa sürede gözlemlenebilir.
Uyuzun ayırt edici belirtileri, geceleri artan döküntü ve yoğun kaşıntı olarak karşımıza çıkar. Enfekte olan yerin sürekli kaşınması, kol ve bacaklarda kaşıntı. Ayrıca enfekte olan yaralar oluşmasına neden olabilir. Enfekte olması halinde doktorunuz tarafından tedavi amaçlı antibiyotik ilacı kullanmanız önerilebilir. Peki uyuz nasıl geçer, uzun süre geçmeyen uyuz için ne yapılır?
Ergenlik dönemindeki gençlerde ve yetişkin bireylerde uyuz için bölgeler;
- bilek
- dirsek
- koltuk altı
- meme ucu
- bel
- kalça
- parmaklar arasındaki alan
Bebek ve Yaşlılarda;
- kafa
- yüz
- boyun
- eller
- Ayak tabanları
Uyuz Tedavisi
Uyuz tedavisi için öncelikle doktorunuzdan randevu alıp tedavi olmanız gerekir. Doktorlar uyuz hastalığı tedavisinde genelde merhemler, kremler ve losyonlar yazarak hastaların uyuz hastalığından kurtulmasına olanak sağlarlar.
Doktorlar genelde ilacı akarların en aktif olduğu zaman dilimi olan gece kullanmanızı önerecektir. İlaç kullanıldıktan sonra ertesi sabah yıkanıp temizlenebilir.
Uyuz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar;
- yüzde 5 permetrin krem
- yüzde 25 benzil benzoat losyonu
- yüzde 10 kükürt merhem
- yüzde 10 krotamiton krem
- yüzde 1 lindan losyonu
Ne Yaptıysam Uyuz Geçmiyor
Ne yaptıysam uyuz geçmiyor diyebilirsiniz. Doktorun verdiği ilaçları kullandım ama uyuz geçmedi ne yapmalıyım? Uyuz hastalığı çok uzun süreden beri dünyada bulunan bir hastalık olduğundan bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bitkisel tedavi yöntemlerini de denemek isterseniz aşağıdaki yöntemlere bakabilirsiniz. Ancak uyuz hastalığına kapıldığınızı düşünürseniz ilk olarak doktor tedavisi uygulanması gerekir. Aksi halde hastalığınız ilerleyip sizi daha da zor duruma getirebilir.
Uyuz Bitkisel Tedaviler
Uyuz için uygulanabilecek bitkisel tedaviler;
- ALOE VERA
- ÇAY AĞACI YAĞI
- UÇUCU YAĞLAR
- SABUNLAR
Aloe Vera
Aloe Vera, cilt için birçok faydası ile bilinir. Ciltteki tahrişi ve yanma hissini azaltması bilinir. Uyuz tedavisi için Aloe vera katkılı bir ürün değil, saf aloe vera alarak uygulayabilirsiniz. Uyguladıktan sonra duş alarak ya da ilgili bölgeyi silerek temizleyebilirsiniz.
Çay Ağacı Yağı
Bazı çalışmalar sonucunda çay ağacı yağının uyuz hastalığına iyi geldiği gözlemlenmiştir. Çay ağacı yağı uyuz hastalığında kaşıntıyı ve kızarıklıkları azaltır. Bununla beraber, ciltte gömülü olan akarlar üzerinde etkisi olmaz.
Karanfil Yağı
Bazı uçucu yağlar da uyuz hastalığı tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Karanfil yağı doğal bir böcek yok edicidir. Bu nedenle uyuz hastalığında da kullanılabilir. Lavanta, limon otu ve hindistan cevizi gibi diğer uçucu yağların kullanımı da uyuz hastalığı için fayda sağlayabilir.
Sabun
Uyuz hastalığı tedavisi için, Neem ağacının kabuğundan, yaprağından ve tohumundan bulunan aktif bileşenler, uyuza neden olan akarları öldürmeye yarar. Ağacın özü ile yapılan sabunlar, kremler ve yağlar, akarlara ölümcül darbe vurarak uyuz hastalığından kurtulmanıza olanak sağlar.
Uyuz Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Ne yaptıysam uyuz geçmiyor problemi yaşayanlar uyuz‘un bulaşıcı olup olmadığını da merak etmektedir. Uyuz hastalığı ne yazık ki bulaşıcı bir hastalıktır. Uzun süreli cilt temaslarından dolayı uyuz hastalığı size de bulaşabilir. Örneğin uzun süre el ele tutuşmak uyuz hastalığının bulaşması için yeterlidir. Yakın kişisel cilt teması esnasında da uyuz hastalığı bulaşabilir.
Uyuz hastalığı bulunan birinin kıyafetlerini giymeniz halinde de yine uyuz hastalığı size bulaşabilir. Bu nedenle uyuz hastalığı olan kişiler ile aranıza mesafe koymaya dikkat edin.
Uyuz hastalığı genelde toplu alanlarda çok fazla vakit geçiren ve eşyaları ortaklaşa kullanan kişilerde görünür. Ne yaptıysam uyuz geçmiyor diyenlerin ilk olarak doktora gitmeleri gerekir. Ardından bitkisel tedavi yöntemlerini deneyerek çözüm arayabilirler.