Mobil hatlarda olduğu gibi ev internetinde de çeşitli kampanyalar mevcut. Aynı zamanda ev internetini daha ucuza kullanmak için taahhütler yapılıyor. Peki taahhüt süresi dolmadan internet aboneliği iptal ettirmek mümkün mü? Ttnet, Türk Telekom, Turkcell Superonline ve Vodafone Net gibi internet abonelikleri nasıl iptal edilir?
Internet aboneliği yapıldığında taahhüt ile yapılmaktadır. Bu taahhüt kimi zaman 12 ay kimi zaman ise 24 (2 senelik )ay olabiliyor. Taahhütlü internet aboneliklerinde çoğu zaman modem hediye verilebiliyor. Bunu internet kampanyanızın detaylarına bakıp öğrenebilirsiniz. Fakat taahhütten erken çıkış yapılması halinde modem ücreti ve cayma ücretleri talep edilmektedir.
Cayma Bedeli Nedir?
Cayma bedeli mobil hatlarda olduğu gibi ev/iş interneti aboneliklerinde de olmaktadır. Ev interneti bağlattığınızda taahhüt yapmanız gerekiyor. Taahhüt yaptıktan sonra da erkenden çıkış yaparsanız modem ücreti ve cayma bedeli ücretleri ödemeniz gerekiyor.
Fatura kampanyası yani taahhüt bozulduktan sonra cayma bedeli ücreti de çıkacak olan son faturaya eklenecektir. Müşteri haklı konumdaysa taahhüt bozma bedelini ödemeyebilirsiniz. Buna örnek verecek olursak siz 24 ay kalma taahhüdü veriyorsanız internet sağlayıcısı da 50Mbps internet hizmeti veriyorsa bunun taahhüdünü vermiştir. Eğer siz ilgili hızda internet alamıyorsanız bu durumu tüketici haklarına iletip şikayet edebilirsiniz.
Taahhüt Süresi Bitmeden Ev internet Aboneliği iptal etmek
Internet aboneliğini taahhüt süresi bitmeden internet kapatma yapılır mı iptal edilebilir mi iptal etmek için ne yapmalıyız? Bunu yapmak mümkün, kimi kullanıcılar yasaya uygun olarak taahhüt süresi dolmadan internet aboneliğini iptal etmek için farklı yollar izliyor. Tabi biraz uğraşmanız gerekiyor. Yani çabalayarak cayma bedelinden kurtulabilmektedir.
İnternet aboneliğini iptal ettirdi, cayma bedelinin iadesine karar verildi haberine ulaşmışsınızdır. Bir vatandaş internet sağlayıcısının taahhüt ettiği hızda internet vermediği için taahhüt iptal etmek istiyor. Doğal olarak cayma bedeli ile karşılaşıyor. Fakat taahhüt imzalanırken sizlere örneğin 50 Mbps paket satın alıyorsanız bu hızda internet almanız gerekiyor. Eğer daha yavaş bir hız alırsanız yani 50 yerine 26 MBps gibi bir hız alıyorsanız internet sağlayıcınız kendi taahhüdünü yani sözünü tutmuyor sayılmaktadır. Bu nedenle iptal ettirebilirsiniz.
Taahhüt Cayma Bedeli Ödemeden internet iptali
Ev interneti aboneliğiniz var ve iptal etmek istiyorsunuz. Fakat 2 yıllık taahhüt süresi dolmadan cayma bedeli ücreti mi çıkıyor. İptal etmek istediğinizde firma size taahhüt bozma ücreti çıkaracaktır.
Kanunen müşteri yani siz haklı sayılıyorsunuz:
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/11/20131128-1.htm
Resmi gazetede yayınlanan bilgilere bakabilirsiniz. Madde 52’nin 4. kısmına bakabilirsiniz.
(4) Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez.
Taahhüt Bozma Cezası Ödemeden internet nasıl iptal edilir?
Abonelik 12 ay yani 1 yıl dolduysa ceza ödemeden iptal edebiliyorsunuz. İptal ettirdiğinizde size cayma bedeli ücreti çıkaran internet saplayıcısını tüketici hakem heyetine şikayet edebiliyorsunuz. Fakat ilk defa internet bağlatıyorsanız servis sağlayıcı hat açma, kurulum gibi ücretler de faturaya ekleniyor, bunları ödemeniz gerekiyor.
Aynı zamanda 1 yıldan önce iptal etmek isterseniz tüketici hakem heyetinin yapacağı bir şey yok. O parayı ödemeniz gerekiyor. Hakem heyeti 1 yıldan sonraki döneme göre işlem yapabiliyor. Tabi ilgili firma size 1 yıldan fazla ceza çıkarırsa hakem heyetine başvuru yapabiliyorsunuz. Çıkacak olan son faturayı ödemelisiniz çünkü icra durumları oluşabilmektedir. Tüketici hakem heyetinin vereceği olumlu kararın ardından taahhüt cayma bedelinden dolayı oluşan ücreti de geri alabilirsiniz.